Det goda livet 14/11, Stora Sätraskolan

För bara någon dag sedan fick jag och min klass besök av två arkitekter Ana-Ida och Fahra. De kommer från företaget SWECO. Ana-Ida och Fahra visade oss hur vi kan göra modeller från planritningar (ritning av formen, väggar), hur vi skulle sätta ihop bitarna och så vidare.

När de hade gått igenom alla steg på hur vi skulle gå till väga samt sett några olika former av modeller, fick vi börja med att göra en planritning. Steget efter var att börja måtta och skära ut delarna.

Då vårt hus har formen av ett plus (+) började vi med att skära ut en av de yttre väggarna, sedan skar vi ut en av de inre för att få någonting att fästa den första vid. De yttre väggarna har bredden 8 centimeter och de inre bredden 7,5 centimeter.

Vi upprepade denna procedur tills ungefär halva huset var klart, då vi fick gå på rast.

Efter vår lilla rast återgick vi till arbete och fortsatte skära ut bitar till väggarna samt limma fast dem.

Jesper och Abbe ritade och skar ut bitarna av kapa, Sebontu ritade på en design till balkongerna medan jag limmade fast delarna på planritningen och resten av väggarna.

Det tog åtminstone en god timme att producera väggarna och limma fast dem vid bygget, men det lönade sig i slutändan.

Nästa steg var att rita ut formen på taket som även skulle fungera som golv för kupolen vi planerat att bygga högst upp.

Jesper tog en bit kapa och höll fast högst upp på huset medan jag ritade ut var all väggarna var på undersidan.

Jesper gick sedan iväg, fick hjälp med att rita de rundade hörnen och skära ut taket. Efter detta gjordes en skiss av formen på balkongerna och sattes i produktion.

Jag limmade fast taket och blev sedan överrumplad av balkonger tills dagen var över, vilket inte var för länge.

I han dock inte klart med varken balkongerna, kupolen eller den onämnda markytan som vi planerar att ha runt byggnaden, med utrymme för olika aktiviteter samt odling.

Och om vi tar en närmare titt på balkongerna ska de finnas två per våning, vilket resulterar i att de får dela grannar emellan. Det ska i första hand användas för odling och umgänge.

Vi fick ganska tidigt på dagen ett tips på hur vi skulle få väggarna att sitta ihop under uppbyggnad, vilket var genom att fästa ihop väggarna med knappnålar. Vi använde detta knep genom hela bygget.

En väldigt lyckad dag!

Ett svar på ”Det goda livet 14/11, Stora Sätraskolan”

  1. Hej! Vad spännande att ni fick träffa arkitekter från Sweco och lära er av dem hur man ska göra. Härligt att ni hade en lyckad dag!
    Sofia Lord
    Miljöstrateg, Utbildning Gävle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *