Transporter

Nu är vi klara med sammanställningen av intervjuerna från kommunal transport bolagen. Vi har undersökt hur hållbar kollektivtrafiken i Gävle är genom att intervjua olika företag som ansvarar för kollektiv trafiken i Gävle. Anledningen till att vi har valt UL är att det är många som bor utanför kommunen och som färdas hit via kollektivtrafik och de borde få samma möjligheter att transportera till och från arbete och skola. Vi har kommit på nya idéer om hur vi tillsammans kan skapa en mer hållbar kollektivtrafik I Gävle och skapa en vänligare miljö.

Vi har intervjuat olika företag som UL, X-trafik och busschaufförer i Gävle och kom i kontakt med Stefan Adolfsson som jobbar inom UL. Han förklarade att den kollektivtrafik som bedrivs i Uppsala län är till övervägande delar hållbar idag då det mesta drivs av fossilfritt drivmedel. All tågtrafik drivs till exempel på s.k. grön el och en stor andel av busstrafiken bedrivs av biogas respektive biodiesel. De har även introducerat rena el bussar i begränsad skala. Han förklarade att målet är att upphöra all delar av busstrafiken som bedrivs på vanlig diesel senast år 2020.

Även x-trafik upplever att kollektivtrafiken är hållbar och man brukar prata om tre olika aspekter, ekonomi, miljö och socialt. De använder biogas som man framställer från matrester och avloppsslam. Till sina tåg använder de el och målet är att inte använda fossila drivmedel om inom några år.

 

5 svar på ”Transporter”

 1. Hej! Viktigt arbete ni har tagit tag i. Vad positivt att även Uppsala och X-trafik har kommit långt när det gäller fossilfri kollektivtrafik. Stadsbussarna i Gävle (Netbuss) körde 100% fossilfritt under 2016 (4 000 000 km!). Det har också gjorts en utredning om huruvida det skulle löna sig samhällsmässigt och ekonomiskt att låta ungdomar få gratis busskort. Jag har den utredningen, hör av er bara om ni vill ha den så mejlar jag över den. Inget politiskt beslut är ännu fattat kring detta.
  Vänliga hälsningar
  Sofia Lord
  Miljöstrateg, Utbildning Gävle

 2. Hej!

  Det här med hållbara transporter är verkligen en utmaning – spännande att ni har tagit er an den! Det ska bli mycket intressant att ta del av era idéer kring en mer hållbar kollektivtrafik i Gävle – vi ses på rådslaget i nästa vecka!

  Hälsningar
  Ullrika Forsgren
  Projektledare för lärande för hållbar utveckling på Utbildning Gävle

 3. Det här låter jättespännande eftersom jag jobbar inom området Hållbara resor. Ser fram emot att höra träffa er på Rådslaget

  Hälsar
  Pia Grönvall
  Projektledare för Trafik kring skolor på Samhällsbyggnad Gävle

 4. Det är glädjande att kollektivtrafiken snart är fossilfri. Vänsterpartiet i Gävle har drivit frågan om avgiftsfri kollektivtrafik i flera år. Vi anser att samhället skulle tjäna på det. Det är både miljömässigt och socialt hållbart. Bilåkandet måste minska och samtidigt skulle avgiftsfri trafik underlätta för pensionärer att hälsa på vänner, ungdomar och nyanlända att ta sig till aktiviteter, arbetslösa att söka jobb osv. Biljettsystemen med kortläsare automater betalsystem med mera kostar miljoner att köpa in och underhålla. Avesta kommun valde bort den investeringen och valde avgiftsfritt i stället och det blev inte dyrare!

 5. Kul att ni jobbat med det här! Vill ni veta mer om hållbara transporter finns jag med idag på Rådslaget och annars håller jag på med forskning och utbildning om miljöteknik på Högskolan i Gävle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *