Giftfri förskola, regional träff i Gävle 2015-10-07

Den 7e oktober 2015 genomfördes en regional träff på tema ”giftfri förskola” i Gävle. Här finns materialet från träffen, samt ytterligare tips och länkar relaterat till arbetet med giftfri eller ”kemikaliesmart” förskola, som vi numera börjat säga i Gävle.

Presentationer, filer och filmer

 Information från Gävle och programmet för dagen

Gittan Matssons utbildning i giftfri förskola, som använts i Falu kommun

Upphandlingsmyndighetens presentation

Gruppdiskussioner

Tips för vidare arbete

Sedan vi hade denna träff har Håll Sverige (HSR) rents pedagogiska material för en ”kemikaliesmart förskola” blivit klart. Det är ett mycket bra material, som helt följer upphandlingsmyndighetens rekommendationer. Det går att ladda hem från HSRs hemsida, länk: http://www.hsr.se/det-har-gor-vi/skola-forskola/kemikalier.

Det nationella kommunnätverket för en ”giftfri vardag” som drivs av Kemikalieinspektionen och Sveriges kommuner och landsting, är nu igång. Information om nätverket finns på Kemikalieinspektionens webbplats: Kommunnätverk för Giftfri vardag.  Kemikalieinspektionen kommer varannan månad ut med ett nyhetsbrev, senaste brevet hittar ni här: Kemikalieinspektionens Nyhetsbrev.

Vi konstaterade i oktober 2015 att vi inte kommer att nå hela vägen med upphandling, utan vi önskade oss en webbportal där de mest kemikaliesmarta, miljövänliga och socialt hållbara varorna finns upplagda. Vi i Gävle har ställt detta önskemål till vår inköpsavdelning, och hoppas att fler gör detsamma.  Vi har fått ett nytt inköpssystem, men där finns ingen kemikaliesmart-märkning.  Stockholms Kemikaliecentrum har tagit fram listor på vilka kemikaliesmarta varor som finns i flera olika leverantörers sortiment, bl.a. Lek-o-lars: http://www.stockholm.se/ByggBo/Giftfri-stad/Kemikaliesmart-forskola/ (finns en bit ner på sidan under rubriken ”Tips vid inköp”).

I Gävle har vi lagt en del tid på att hitta bra ersättningsprodukter till plasttallrikar osv. De tallrikar som vi valt att i första hand köpa in är flat tallrik: ”Trianon flat glastallrik, 24,6 cm” – en lättviktstallrik av härdat glas, samt djup tallrik: ”Artikelnr. 936724. 17 cm. Active. enkel vit utan färg. (250 g.)” – en lättare djuptallrik, båda från Martin och Servera. Har ni andra bra tips? Hör gärna av er.

Var kan man få svar på ytterligare frågor?

Lycka till med ert fortsatta arbete!

Vänliga hälsningar Sofia Lord och Ullrika Forsgren, Gävle kommun